понедељак, 17. април 2017.

Tura Ludim popustom za Veronu i Gardaland - dio četvrti

Po prelasku preko most Ponte di Pietra vraćamo se starom gradskom jezgru, prolazimo pored katedrale Duomo i nastavljamo obalom rijeke Adiđe. Uz rijeku šetaju zaljubljeni parovi koji su došli ovamo da stave katranac na svoju ljubav u nadi da će trajati vječno. Naravno da neće. Ovaj grad je vječan, mi i naša komplikovana osjećanja smo prolazni. Prolazimo pored još jednog lijepog betonskog mosta i nastavljamo prema Ponte della Vittoria na kom se nalaze fantastične figure konja i konjanika. Ali ovaj most je u sijenci mosta koji se nalazi iza njega i nije mu lako zbog toga.  Prelazimo most i gledamo fascinirano u sledeći most, Ponte di Castelvecchio. To je građevina u koju sam se ja u Veroni zaljubila. Potpuno me je fascinirala i u toku dana smo joj se vraćali u više navrata.
 O mostu i tvrđavi sam pronašla ovaj citat - Uz reku Adiđe prostire se možda i najimpresivnija građevina ovog čudnovatog grada – zamak Kastelvekio (Castelvecchio) gde se danas nalazi gradski Muzej umetnosti. Kastelvekio se gradio u drugoj polovin XIV veka. Posle pada porodice Skala, zamak je pretvoren u tvđavu. Od 1960. godine je muzej koji u stalnoj postavci ima veliki broj srednjovekovnih skulptura i renesansnih slika. Konačnu restauraciju Kastelvekio je doživeo 1975. godine po nacrtima arhitekte Karla Skarpe. Kompleks obuhvata i most (dužine 120 metara) preko reke Adiđe, koji je sjajno mesto – vidikovac sa koga se pruža fenomenalan pogled kako na zamak Kastelvekio, tako i na veći deo Verone. Ovaj most su Nemci minirali i srušili 1945, ali je potpuno obnovljen šest godina kasnije.
I stvarno je tako. Došle smo do mosta i sa njegove lijeve strane spustile se stepenicama do spruda koji je rijeka nanijela do obale. Refleksija mosta u rijeci je bila čarobna. Napravljen od sitne crvene cigle on se kupao u svom punom sjaju u rijeci ostavljajući nas dve bez daha. Patka sa malim pačićima se brčkala u plićaku ne obraćajući pažnju na nas. Na čas sam utonula u svijet mašte nadajući se da će odnekud doći na konju Ričard Gir i spasiti me žulja na lijevoj nozi.
Bilo bi mnogo bolje da smo mogle ostaviti stvari u hotelu i prezuti se, ali na tom bi izgubili bar dva dragocjena sata jer hotel http://www.hotel-bb.com/it/hotel/verona.htm nije baš blizu.
Vidim i da je Vanja lipsala pod teretom ranca pa se penjemo na most i sjedamo u stranu. Na mostu je neopisiva gužva, a ona želi da ima sliku iz svakog ćoška. Potpuno nesmotreno penje se na otvore u nadi da će joj slika biti fascinantna. To me uvijek uznemiri, bojim se da će joj se nešto desiti zbog glupe slike koja svakako nikad neće ni biti objavljena jer je sad u kritičnoj fazi. Od stotinu fotografija izabrati će jednu ili ni jednu da objavi. Prolazimo kroz zamak, prelazimo ulicu u vraćamo se na Trg Bra sa kog smo jutros krenule u obilazak. Grad ključa. Gomile ljudi sjede u kafićima uz put i ruča. Stomaci nas opominju da je vrijeme ručku. Spuštamo se do Arene da je obiđemo prije ručka ali to je nemoguća misija. Red je ogroman. Vraćamo se na Zeleni trg, tu mi je za oko zapela jedna picerija. Ipak uzimam tablet i nalazim pohranjenu recenziju iz TripAdvisora o  dobro ocjenjenoj i ne skupoj piceriji u blizini. Pronalazimo piceriju Locanda Navona, ali se ipak vraćamo do Zelenog trga. Picerija je super izgledala, bila je na malom zavučenom trgu ali smo mi željele baš da budemo u epicentru što se kasnije pokazalo kao i ne baš dobrom odlukom po džep.
Sjedamo u piceriju na Zelenom ili Elba trgu i uzimamo meni. Odlučila sam još ranije da želim da probam picu margaritu, Vanja se odlučila za onu sa četiri vrste sira. Uz to smo uzele jednu flaširanu vodu i dvije čaše.  Recept za tjesto za picu navodno potiče iz Azije, tako je bar naš vodič rekao. A pica u obliku u kom je danas jedemo počela se praviti na ulicama Napulja negdje u 18 vijeku. Naime, tek u 16. vijeku je donesen paradaiz u Evropu.
I ko zna, mozda bi sve na tome i ostalo da jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita nije u toku svoje posete Napulja videla mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogacu. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu. Posto joj se veoma dopala od svog glavnog kuvara Raffaelea zatrazila je da joj i na dvoru pripremi pizzu. U cast kraljice Rafaelle je odlucio da napraviti posebnu pizzu samo za nju. Bila je to pizza sa paradajzom, Mozarella sirom i svezim bosiljkom (da predstavlja boje italijanske zastave: crvena, bela i zelena) i nazvao je Pizza Margarita. Od istog momenta ona je postala kraljicina omiljena hrana, sto je pizzu ucinilo jos popularnijom u italijanskom narodu. To je pocetak tradicije savremene pizze, koja traje i dan danas ne samo u Napulju vec sirom sveta.
Tome u čast ja sam se odlučila za margaritu od 8,5e. Vanjina pica Quattro Formaggi je koštala 11e. Dok smo čekale picu posmatrale smo masu na trgu. Vanja se nadala da bi Beograđani opet mogli da se prošetaju trgom, ali na žalost nisu. Bilo je kao u košnici. Turisti su obilazili štandove na trgu i to nas posjeti da trebamo da kupimo magnete.

Brzo se vraćam samo da tetki odnesem lijek.