среда, 20. септембар 2017.

Zelengora / akcija obilazak jezera - dio šesti


Penjali smo se stazom prema Štirinskom jezeru bez riječi. Planina je tutnjala i šibala nas jakim naletima vjetra. Grmilo je i sjevalo. Kapljice su postajale veće. Na glavu smo stavili plastične kese. Nije nam bilo svejedno. Popeli smo se na jedno uzvišenje i ispred nas se stvori spomenik pastiru kog je grom udario na tom mjestu, par metara ispred nas. U tom trenutku sjevnu, kao opomena. Šta će biti biće, protiv prirode smo nemoćni. Vodič viče da požurimo. I odjednom se pojavi Štirinsko jezero. Najveće do sad. Oko njega je bila trska i trava, vjerovatno ima i blata. Nije bio plan da silazimo dolje jer smo već kasnili a i vrijeme nam nije išlo na ruku. Lijevo smo skrenuli da vidimo nekropolu stećaka koju su tu ostavili Bogumili. Bio je i kameni krst, nisam više sigurna čiji je to grob bio, mislim od nekog austrougarskog oficira. Ali otkud ovi stećci na ovakvoj visini? Da li su oni dovodili svoje stare da umru u planini? Na kamenju su se vidjeli pravilni krugovi i šare. I nebo opet presječe munja. Idemo dalje.
Pored nas prođoše dva skupljača borovnica na konjima i jupol kantama punim tog ljubičastog blaga. I odjednom krenu da se razvedrava. Kako došla tako je oluja i odlazila. Opet naiđosmo na vezane konje, vjerovatno gazde beru borovnice. Prišli smo jednoj smeđoj kobili i dali joj komad hljeba. Uzela ga je iz ruke i lijeno krenula jesti. Vanja joj je spremila wellnes keks koji je ova u potpunosti izignorisala. Iza nje je pasao divan pastuh, skroz crn, bez bijele značke na čelu ili na nozi. Moj deda je uvijek govorio da se takvim konjima ne treba prilaziti i rekla sam klincima da nastavljamo dalje. Brali smo borovnice i već dobro zaostali za grupom koja se svakako raspala. Ali staze su markirane i u daljini smo vidjeli po kojeg planinara, znači na dobrom smo putu. Ispred nas se pojavi polje sa vrtačama punim ljubičastih zvončića. Prelijepo. Onda uđosmo u šumu i bukvalno sam puzala koliko je staza bila strma. Gledali smo da držimo odstojanje da ne bi nekom otisnuli kamen na glavu. Sad sam već osjećala umor. Bilo je oko 15h. Izađošmo na proplanak i polijegašmo po travi. Sunce je opet pržilo. Stanka je bila kratka i krenusmo prema Jugovom jezeru, vještačkom jezeru kojeg je napravio jedan zaljubljenik prirode. Tu se opet odmorismo i lagano krenusmo prema kampu. Bili smo i umorni i žedni i gladni. Patike su se raspale i to me je dodatno zabrinjavalo. Šta ću sutra, u čemu ću ići? Ali sutra je novi dan, fokusirala sam se na danas. Ubrzo izađošmo iz šume i spazišmo kamp. Lijepo se vratiti kući. U kampu je žamor i graja. Većina se planinara vratila i raspravljala o lošoj organizaciji i kako vođa nije smio da dopusti da se grupa pocijepa. Nekih još nije bilo iz planine. Mobilni ne rade, ne mogu da ih prozovu.
Ali ono što mi vrati snagu i raspoloženje je pasulj koji se krčkao. Baš to nam je trebalo. Uzeli smo svoje šerpice i stali u red za porciju pasulja. Dobrodušan stariji planinar je pričao o postupku pravljenja pasulja. Uzeli smo porcije, narezali salatu i hljeb i posjedali u hlad. Pasulj je vraćao iz mrtvih. Pridružiše nam se Meša i Rade. Oni su iz Tuzle. Šator im je bio pored našeg, tako smo se upoznali. Da mi je neko rekao prije par godina da ću na Zelengori planinariti sa Muslimanom i Hrvatom rekla bih da je to nemoguće. Ali vremena se mijenjaju, evo nas zajedno sjedimo, jedemo i sređujemo utiske. Inače je Rade jutros kad je izletio mamuran iz šatora i vidio mirišljave svijeće na travi pitao Šta se ovdje sinoć dešavalo? Da nije neko nekog zaprosio? Opet sam previše popio i sve prespavao? “. Samo smo se nasmijali.
I taman završišmo sa pasuljem kad stižu rendžeri iz Nacionalnog parka. Nasta natezanje oko plaćanja. Platila sam Planinarskom društvu, neću sto puta plaćati istu stvar. I odoše od nas. Ali oni koji su došli u kamp u svojoj režiji platili su mislim 10KM za šator i po 5KM po osobi.
Bili smo znojni i smrdljivi od pješačenja. Prešli smo preko dvadeset kilometara taj dan. Zato smo u šatorima obukli kupaće i sišli do jezera. Sad je ovo Orlovačko jezero bilo naše. I opet nam je izvuklo sav umor i preporodilo nas. Prišao nam je planinar Zoka da kaže da je ovo danas bila samo uvertira, sutra nas čeka pohod na Bregoč i mnogo više napora. Ležali smo u jezeru i brondali da od ovog danas ne može biti gore.

Padao je mrak i popeli smo se do kampa ….