среда, 20. септембар 2017.

Zelengora / akcija obilazak jezera - dio peti

Sat je zvonio u sedam. Otkopčala sam vrata na šatoru i izbauljala na travu. Osjetih jaku bol u leđima. Prepadoh se da ću se ušinuti s obzirom da u mojim godinama ležim na zemlji. Ali srećom uspijela sam da se oslobodim vreće za spavanje i da se ispravim. Probudila sam Vanju i krenule smo sa peškirima oko vrata do izvora da se umijemo, operemo lice i naspemo vode za taj dan. Planinari su nas sinoć upozorili da ponesemo što više vode. I tad sam napravila ogromnu grešku, obilno sam doručkovala i to mesni doručak. I to ne bilo kakav nego papren. I dok je Vanja pojela malo zdenke i hljeba i napravila sebi čokolino, ja sam potamanila pola zaliha hrane da bi bila mirna cijeli dan. Smotra je bila u osam i oni koji nisu tad krenuli morali su trčati za kolonom.
Krenuli smo u obilazak Kotlaničkog i Štirinskog jezera. Još uvijek nisam znala plan akcije, šta ćemo mi to obilaziti ali to je bilo OK. Muka mi je već od planova, programa, rokova. Samo ću ići gdje mi se kaže. Prva dionica puta je bila ona kojom smo juče došli kombijima i bila nam je naporna jer je sunce peklo jako i nije bilo ni daška vjetra. Jako sam se znojila, mesni doručak je tražio vode. Nalijevala sam se i još više znojila. Na nogama sam imala ribok patike u raspadu. Vrh patika se odvojio od đona. Samo sam se molila bogu da me posluže do kraja. Patike su bile udobne ali za ove ture trebaju gojzerice. Napredovali smo sporo jer je baš bilo vruće. Ali predjeli pored nas su bili nestvarno lijepi. Odjednom oko nas se stvori veliko stado ovaca. Utopile su se u okolinu i kamen. Veliki ovčarski pas je došao da nas pozdravi. Bio je veseo i strpljiv. Imao je problema sa jednom nogom. Ali stvarni kralj ovog prizora je bio kangal. Ogroman, sjedio je na brdu iznad staze, mahao repom ali nije sišao do nas. Da je samo ustao nastala bi pometnja. Bio je strvarno toliko dominantan i dostojanstven da smo ga svi sa divljenjem gledali. I slikali naravno. I tako daleko mislim da je bio ubjedljivo najveći pas kog sam ikad vidjela. Mislim da su kangali obučeni za borbu sa medvjedima. Sad mi je jasno da mogu medvjedima da stanu na crtu.
Vanja je bila oduševljena krajolikom. Potpuno netaknuta priroda. Odjednom ispred nas se pomoli Kotlaničko jezero predivne plave boje. Išli smo hipnotisani prema njemu. Vanja se sjeti da je kupaći ponijela ali ga nije obukla, a okolo nije bilo nikakvog grma u koji bi mogla da se uvuče. Ali isti problem su imale i druge djevojčice. Spuštali smo se prema jezeru i prošli pored dijela gdje voda ponire i kasnije izvire kao jedan od izvora Neretve (tako su mi bar rekli).
Djevojčice su našle mjesto da se presvuku i potrčale su zajedno i držeći se za ruke su skočile sa stijene u jezero. Bilo je za kupanje puno ljepše od Orlovačkog, bilo je veće, dublje i bez trave. Voda je bila nevjerovatno čista. Koliko ću uopšte puta imati u životu priliku da se kupam na ovakvom mjestu? Dječaci su se zaputili da preplivaju jezero. Čuo se žamor, veselje, sreća. I dok su se oni kupali odlučila sam da potražim izvor. Okrenula sam se i čula grupu koja isto pita vodiča za vodu. Javi se čičica od nekih šezdeset godina i predloži nam da pođemo za njim. Grupa koja je jutros krenula iz logora na Orlovačkom je bila baš šarolika. Bilo je tu ozbiljnih likova, sa štapovima i tip top opremom. Bilo je mlađih poput Vanje, onih hapadrapa kao ja u starim patikama i šeširom za plažu, a bilo je i starijih. Uglavnom, naš za vodu vodič je dobro poznavao teren, nekad je tu čuvao ovce. Rodom je iz Kalinovika ali se odselio negdje na tromeđu. Došao je na akciju zbog šetnje i borovnica. Voda nije bila blizu kako smo očekivali, trebalo je oko 15min da stignemo do bunara koji je bio skoro pa presušio. Iz njega nije ništa isticalo pa smo vodu zagrabili direktno. Čičica je rekao da se ne bojimo, da je sigurno dobra za za piće. Zahvalili smo mu se što nas je doveo na izvor, nije bilo šanse da ga nađemo bez njegove pomoći. Trava je bila visoka i išli smo u koloni nazad. Nekako mi je nestao taj strah od zmija, hrabro sam grabila naprijed. Vratili smo se do jezera, ali tu je bilo rasulo. Jedna grupa je već krenula na Štirinsko, jedna se tek uputila do izvora vode s kog smo se mi sad vratili.

Vođa je ležao bezbrižno u žbunu i čekao da mu se donese voda. Masa je odlazila dalje jer ih je mrzilo da čeka. Pojavio se novi vođa koji je poveo one nestrpljive. Mrzim te paralelne komande. Sjeli smo i čekali tu poslednju grupu sa izvora. Vanja i društvo se još prskalo u jezeru. Odjednom se nebo smrači i krenu kišica i jak vjetar. Nevrijeme dođe nanajavljeno, ni od kud. Napokon se skupišmo i krenušmo prema Štirinskom jezeru. Bilo nas je oko dvadesetak, grupa se prepolovila. Ubrzali smo. Grmljavina je bila sve jača, a nigdje nije bilo zaklona. Penjali smo se i poslednji put pogledali Kotlaničko jezero. Da li ću imati priliku da se vratim do ove ljepote ponovo? Ko zna ……