среда, 20. септембар 2017.

Zelengora / akcija obilazak jezera - dio osmi


I jedva sam dočekala pauzu. Najbolja stvar koja  mi se desila je to što je taj čičica iz Kalinovika krenuo sa nama. Međutim nisu svi tako mislili. Pored mene je sjedila djevojka iz Požarevca koja je mahala isprintanim planom akcije i glasno je negodovala zbog stalnih pauza. Pogledala sam je i rekla ” A izvini gdje se mi to žurimo? Tu na tom papiru piše plan akcije ali ne piše da planinar treba biti prvenstveno čovjek. Znači taj čiča je odrastao ovdje i poželio je da opet prošeta svojim stazama i mi mu to trebamo omogućiti. Nećeš ni ti biti mlada vječno. Šta sad treba, kad ostariš da više ne planinariš? Zašto? Zato što se nekom mladom žuri da može da se pohvali da je stigao za tri sata do Uglješinog? Možeš si misliti uspjeha. Ovo djevojko nije takva tura, ovo je porodična tura i mi vodimo računa i o djeci i o starima”. I napokon završih ovaj monolog na Vanjinu radost. Odlučila sam da neću u rasprave, ne pred njom jer se onda ona osjeća nelagodno i stidi se. Ali ovo se moralo reći. Cura me je izignorisala ali me je njen kolega pomno slušao. Izgleda da sam do njega doprla, ostatak ture je on bio stalno pored čiče iz Kalinovika pomažući mu.
Nikad nemate pojma do kog će vaše riječi doprijeti. Vanja mi se požali da je koljeno jako boli jer je na silasku iskrenula nogu kao i većina nas. Srećom jedna djevojčica je imala zavoj sportski i rekla da se to njoj često događa i da ga Vanja sad uzme a ako joj bude trebao javiće se ona. Naravno, nije se javila. Čak i da ju je koljeno bolilo nije ga uzela Vanji jer je vidjela bol na njenom licu. Taj zavoj je spasio ostatak puta.
Krenuli smo kroz šumu i poslije 45 minuta se kolona zaustavi, jedna djevojka je nestala. Vratili su se prema njoj. Stala je da nešto uslika i odlutala. Krenušmo naprijed. Na jednom proplanku prođosmo pored svježeg medvjeđeg izmeta. Nije da volim da zagledam izmet ali ovaj je bio fascinantan jer je od medvjeda i jer je bilo evidentno da je i ovaj jeo borovnice danima. I da je na tom proplanku bio tik ispred nas jer je trava bila svježe povaljana. Bilo nas je oko pedeset i Brane reče da se ne trebamo bojati jer nas je puno. I inače oni izbjegavaju čovjeka, neprijatnosti može biti samo ako je mečka sa mečićima.
Nastavili smo po proplanku dok nas je sunce nemilosrdno pržilo. Bilo je naporno. A Uglješin vrh nam je nekako izmicao i činilo mi se da nećemo nikad stići do njega. Gazili smo u koloni koja je bila sve tiša jer smo bili sve umorniji. I baš ispod vrha opet naiđe nevrijeme. Iz čista mira se naoblači, krenu vjetar i grmljavina. Penjala sam se prema vrhu naprosto očarana predjelima. A onda smo stigli i bilo je magično. To je bilo meni ubjedljivo najljepše mjesto do tad. U daljini se video plavičasti Maglić i Volujak i sve je bilo bajkovito. Od toliko ljepote čovjek može da umre. Zažmirila sam i otvorila oči preplašena da će prizor nestati. E ovu sliku želim da sačuvam u srcu. To je ta slika zbog koje sam krenula iz Banja Luke u dva sata noću sa ćerkom tinejdžerkom.





















Ali tad se na Uglješinom moglo i bukvalno umrijeti jer grom udari tako blizu da se sve zatrese. Brane nas zamoli da se ne zadržavamo. Samo kratko slikanje. Bilo mi je žao otići odatle. Put se sad već bližio kraju. Sišli smo malo i ispred se pojaviše Gornje Bare, prekrasno jezero iznad kog smo prošli ne spustivši se do njega. Na brzinu sam uslikala Vanju i ona potrča prema društvu. Doviknula sam da me ne čeka jer ću ja silaziti sporije. Patike mi nisu dozvoljavale neku brzinu. Poslije nekog vremena ispred mene se pojavi klupa, kao poručena. Sjela sam, izvadila vodu. Pojaviše se Meša i Rade oduševljeni što imam vodu, oni su prije sat ostali bez vode. Ostala sam sjediti kad su došli i stari planinari i sjeli pored. Čak su i  oni bili bez vode. Bila sam ponosna na sebe. Spašavala sam planinare od žeđi pred kraj puta. Sjedila sam tako sa flašom vode i kako je ko prolazio tako je pio. Nisam pomislila koliko je to nehigijenski. Priroda te mijenja i čini boljim čovjekom, neke stvari se vrate u normalu. Danas smo robovi higijene i stalnog čišćenja a moja baka je odrasla u kući od blata i gredi, iznad štale i  bila je zdrava. A mi danas stalno ribamo i stalno smo alergični i bolesni. Dočekali smo i čiču iz Kalinovika i krenuli među zadnjima dalje. Sišli smo na šumski  put i ostalo nam je do Donjih Bara još par kilometara  laganog puta. Uz put smo jeli divlje maline koje se ne mogu uporediti sa domaćim. To je ukus koji se pamti.